Sabır ve Zarafet Sanatı;

Sedefkarlık

1960’tan günümüze el işi tavla, rahle, kutu, baston gibi birbirinden benzersiz sanat eserlerini unutulmaya yüz tutmuş Sedef Kakma sanatıyla sizlerle buluşturuyoruz.

Alışveriş Yap

Geleceğin Kültür Mirası;

Telkari 

Gümüş veya altın tellerin tamamen elle bükülerek sanata dönüşmesiyle ortaya çıkan zarif ve kıymetli ürünlerdir.Telkari yüzük, küpe, kolye, bileklik, broş modellerimizle hemen tanışın.

Alışveriş yap

Asırlık Zanaat Naht Sanatı

Ahşap oyma sanatının, hattatlık ve tezyinat sanatları ile bir araya gelmiş hali olarak tanımlanan unutulmaya yüz tutmuş el sanatı Naht. Kayıp hazineleri şimdi keşfedin.

Alışveriş Yap

Sedef Kakma

Telkari

Gümüş

Naht

Altın Varak Kaplama

Sedefkârlık

Sedef, birtakım deniz canlılarının kabuğunda bulunan, sert formda, beyaz renkte, fosforik özelliğe sahip pırıltılı bir maddedir. Sedefi işleyen ustaya sedefkar veya sedefçi, sedef kakma sanatına ise sedefkari denilmektedir. Zarif ve yalın güzelliğiyle görenleri mest eden sedef, çok eski çağlardan beri süsleme ve estetik amaçlı tercih edilmiştir.

Sedefkarlık, Türk ve Doğu dünyasının incisi olarak kabul edilen geleneksel bir sanat dalıdır. Geçmişi çok eski yıllara dayansa da Türk sanatındaki yerini 15. Yüzyılda almıştır. Anadolu Selçukluları ve Osmanlı döneminde mimar olacak yetenekli insanların üç boyutlu düşünme algılarını oluşturabilmek için marangozluk, sedefkarlık mesleğini öğrenmeleri gerekirdi. İnce oyma sanatlarıyla el kabiliyetleri gelişirken üç boyutlu düşünmeyi de pekiştirmiş olurlardı. Osmanlı Baş Mimarı Mimar Sinan ve Sultan Ahmet Camii’nin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa Osmanlı’nın ünlü sedefkarlarındandır.

Telkari

Telkari, ince gümüş tellerin birleştirilmesinden ibaret olan bir gümüş işleme sanatıdır. Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, özel bir alet ile, elde edilmiş tane veya kürelerden ibaret olan telkari’deki aynı optik etki aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir.

Altın ya da gümüşten yapılma incecik tellerin sarılıp örülerek bir araya getirilmesi ile yapılan incecik, dantelvari kuyum işi. arkeologlara bakılırsa ilk telkari örnekleri mö.3000 yıllarında mezopotamya’da, mö. 2500 yıllarında da anadolu’da bulunmuştur. anadolu’nun doğu ve güneyinde yaygın bir zanaattır.

Naht Sanatı

Naht sanatı, ahşap oymacılığının hat ve tezyinat sanatıyla harmanlanarak ortaya çıkarılan bir el işlemesi sanatıdır. Naht sanatı, hat sanatıyla yazılan yazıların oyma, kakma, kabartma ve yakma teknikleriyle ahşaba işlenmesiyle ortaya çıkan desenin veya motifin, ahşap oyma ve işleme teknikleriyle ayrıştırılmasıyla oluşur.

Naht; ağacı, metali veya her ne üzerinde çalışılıyorsa o materyali oyma ve yontma sanatı olarak bilinmektedir. Naht sanatını yapan kişilere işe ağaç oymacısı, marangoz anlamına gelen nahhat denilmiştir. Yüzyıllardır Naht sanatını icra eden ve nahhat adı verilen sanatkarlar, çiçek motifleri, geometrik şekiller gibi desenler üzerinde çalışmışlardır.

Sanatkarlar yaptıkları çalışmalarda ağırlıklı olarak, Hüsnü hat yazılarının ağaçla, metalle veya sedefle buluşmasını sağlamış; Kur’an ayetlerinin, hadislerin veya toplumda yaygın kullanılan atasözü-vecizeleri oyma ve kakma işlemiyle ağaca, metale, sedefe nakşederek Naht sanatının eşsiz eserlerini ortaya koymuşlardır.

Altın Varak Kaplama

Tüm Ürünler

Altın Varak Kaplama

Varak, işlemlerden geçirilerek madenlerin inceltilerek levha haline getirilmesiyle süsleme sanatında kullanılan yaprak veya levha şekilde kullanılan süsleme malzemesi olarak bilinmektedir. Altın Varak, Osmanlı döneminden beri dekorasyon, restorasyon, süslemek için kullanılmaktadır. Mobilyalara ve aksesuarlara gösterişli görünüm kazandıran altın varak günümüzde saf altının dev silindirler arasında ezilerek inceltilip yaprak haline getirilmesi ile yapılır.

Altın varak İstanbul’un tarihi semtlerinde varakçılar hanındaki ustalar tarafından üretiliyordu. 19. Yüzyılda oldukça rağbet gören bu sanat Osmanlı’da işinin ehli ustalar tarafında gerçekleştirilmekteydi.  Saflığı ve işçiliği ile dünyadaki üretilen varaklardan daha üstün olan Osmanlı varağı Amerika ve Avrupa’dan gelen ucuz ve fabrika üretimi altın varaklar ile rekabete maalesef girememiştir. Rekabet edemeyen altın varak ustaları bu sanatı gerçekleştirememiş ve altın varak sanatının üretimi oldukça azalmıştır.

Blog

En Güncel Yazılarımız

Bunları Biliyor Musunuz?

Amerika’daki Mississippi Nehri’nde yetişen midye kabuklarının sedefleri oldukça değerlidir. Salyangoz kabukları da sedef olarak kullanılabilir. [...]

Sedef ve Sedefkârlık Nedir?

Sedef, kabuklu deniz canlılarının kabuklarının iç yüzeyinden elde edilir. Sedefçilik; Sümerlerde doğdu, en parlak dönemini [...]