Sedef Hançer, Sedef Kakma Hançer, Sedef İşleme Hançer

Hançer iki yanı bilenmiş bıçaklardır. Daha çok özel koleksiyon olarak bulundurulan hançerler sedef işleme olarak tercih edilir. Sedef kakma hançer özel koleksiyonlara yakışacak şekilde %100 el işçiliğiyle işlenmiştir. Sedef Hançer modellerimizi şimdi inceleyin!
Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Sedefkarlık

  Sedef, birtakım deniz canlılarının kabuğunda bulunan, sert formda, beyaz renkte, fosforik özelliğe sahip pırıltılı bir maddedir. Sedefi işleyen ustaya sedefkar veya sedefçi, sedef kakma sanatına ise sedefkari denilmektedir. Zarif ve yalın güzelliğiyle görenleri mest eden sedef, çok eski çağlardan beri süsleme ve estetik amaçlı tercih edilmiştir. Hoş görünümünden dolayı diğer sanat dallarında da kullanılmıştır. Ahşap oymacılığında değerli taşlarla birlikte işlenerek görenleri hayrete düşürecek sanat eserleri ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla sedefkarları ince marangozluk işleri yapan kişiler olarak tanımlayabiliriz. Sedefkarlık, Türk ve Doğu dünyasının incisi olarak kabul edilen geleneksel bir sanat dalıdır. Geçmişi çok eski yıllara dayansa da Türk sanatındaki yerini 15. Yüzyılda almıştır. Anadolu Selçukluları ve Osmanlı döneminde mimar olacak yetenekli insanların üç boyutlu düşünme algılarını oluşturabilmek için marangozluk, sedefkarlık mesleğini öğrenmeleri gerekirdi. İnce oyma sanatlarıyla el kabiliyetleri gelişirken üç boyutlu düşünmeyi de pekiştirmiş olurlardı. Osmanlı Baş Mimarı Mimar Sinan ve Sultan Ahmet Camii’nin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa Osmanlı’nın ünlü sedefkarlarındandır.  

Sedef Kakma

Sedef işçiliği temel olarak oyma ve kakma usulü ile yapılır. Sedef kakma sanatı 19 ve 20. Yüzyıllara gelindiğinde Avrupa’da ahşap sanatına duyulan ilginin yerine barok ve rokoko stilinin almaya başlamasıyla unutulmaya yüz tutmuştur. Sedef kakma sanatında ahşaba işlenecek olan motif çizilerek kakma işlemine başlanır. Çelik uçlu keski adı verilen aletle motifin çevresi keskilenir ve bu alana tel döşenir. Minik darbelerle bu tel ahşaba gömülür. Daha sonra keski yardımıyla motif oyulur. Oyulan motife sedefin düzgün bir şekilde yerleştirilmesi sağlanır. Sedef yerleştirilen ahşap kuruduktan sonra pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi için ince eğe ve zımpara yardımıyla pürüzsüzleştirilir. Ardından gomalak cila ile parlatılır. Bağa, fildişi, kemik, çeşitli filetolar ve altın, gümüş gibi kıymetli madenler de sedefkârlıkta kullanılan malzemelerdir.

Sedefçilik Teknikleri

Genel olarak tercih edilen 3 farklı sedefçilik tekniği bulunmaktadır. Gömme, kaplama ve macunlama bilinen tekniklerin başında gelmektedir. Gömme ve kaplama tekniğiyle hazırlanmış Osmanlı ruhunu taşıyan “İstanbul İşi” sanat eserlerinde fildişi, bağa, kemik gibi maddeler kullanılır. Tasarım özgünlüğü, motif farklılıkları, kullanım alanları anlamında farklı olan sedef işçilikleri genel olarak İstanbul İşi, Viyana İşi, Şam İşi, Kudüs İşi şeklinde kategorilendirilebilir.  

Sedefkarlığı Yeniden Uyandıran Sedefkar Bekir

Sedefkarlık zanaat olmanın yanı sıra bir o kadar sabır isteyen incelikli bir sanat harikasıdır. Sanatçı Sedefkar Bekir Urtimur, bambaşka bir sanat dünyasına açılan bu kapıyı Kayseri’de aralamaya devam ediyor. Günümüzde Gaziantep’te usta ellerde devam ettiği bilinen sedefkarlığın Kayseri’deki tek temsilcisi Sedefkar Bekir’dir. Kendini yenileyip usta ellerde can bulan sedefkarlık sanatıyla; tavla, rahle, Kur’an, kutu, kılıç, hançer, baston gibi farklı birçok üründe sedef işlemesi yapıyor.  

Sedef Rahle, Sedef Kakma Rahle, Sedef İşleme Rahle

Sedef, deniz canlılarının kabuğundaki beyaz, sert, gökkuşağı pırıltılı fosforik maddedir. Sedef İşlemeciliği yıllardan beri süsleme olarak kullanılmıştır. Sedefkar Bekir, tamamen el işlemesi olan sedef rahle işleyerek görenleri sevindiriyor. Rahle, geçmişi çok eskiye dayanan kadar uzanan bir gelenektir. Medrese öğrencilerinin Kur’an okurken Kur’an’ı koyabilecekleri masa olarak kullanılmıştır. Günmüzde de özel bir kullanım alanı olan rahle severek kullanılmaya devam edilmektedir. %100 el işlemesi sedef kakma rahleleri inceleyebilirsiniz. Hünerli ellerde işlenmiş sedef kakma rahle ile hem sevdiklerinizi mest edebilir hem de işlemesiyle sanata doyabilirsiniz. Sedef işleme rahle modellerimizi görmeye davetlisiniz.  

Sedef Tavla, Sedef Kaplama Tavla, Sedef Kakma Tavla Takımı

  Sedef, deniz canlılarının kabuğundaki beyaz, sert, gökkuşağı pırıltılı fosforik maddedir. Görenleri hayran bırakan yapısından dolayı süsleme amaçlı sıklıkla tercih edilmiştir. Toplumumuzda yeri başka olan tavla takımları için de sedef işleme tercih edilmektedir. Sedef Tavla Takımı incelikle işlenen sedefin zarif duruşuyla sevdiklerinize verebileceğiniz en iyi hediyelerden biri olacak. El işçiliği sedef tavla işlenen motifleriyleriyle artık tavla sizin için yalnızca bir oyundan ibaret değil başlı başına bir sanat olacak. Sedef tavla modellerimizi inceleyebilir, kendinize ve sevdiklerinize unutulmaz ve özel bir hediye verebilirsiniz.  

Sedef Kuranlık, Sedef Kakma Kur’an Kılıfı, Sedef Kuran Kılıfı

Sedef, bazı deniz canlılarının kabuğunda bulunan beyaz, gökkuşağı pırıltılı bir maddedir. Renginin göz alıcılığından dolayı oldukça sık işleme ve süs eşyaları yapımda kullanılmıştır. Özellikle Kur’an Koruma Kılıfı işlemesinde tercih edilen sedef ile hem kuran koruması sağlanmış hem de kılıfın el işlemesi özel dokusuyla sanatsal hale getirilmiştir. Sedef Kuranlık kendinize ve sevdiklerinize hediye edebileceğiniz oldukça özel ve zarif hediyedir. Sedef kakma kuran kılıflarını şimdi inceleyebilirsiniz.  
WhatsApp Destek
💬 Yardım ister misiniz?
Sedefkar Bekir
Merhaba, 👋
Yardımcı olmamızı ister misiniz?